Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

Vet mer om tandimplantatet som svensk uppfinning

Vet mer om den svenska uppfinningen med tandimplantat, eller Brånemarksmetoden. Vi har flera svenska uppfinningar som har förändrat världen på många sätt. Skiftnyckeln är en sådan. Innan skiftnyckeln kom, behövde man 511 olika nycklar för olika stora muttrar. Med skiftnyckeln slapp man det. Osthyveln, blixtlåset, tändsticksasken och så tandimplantatet är andra svenska revolutionerande uppfinningar. Som många vet är tandimplantat en konstgjord tand som ersätter förlorade tänder och som skruvas fast i tandköttet. Det uppfanns av en man som hette Per-Ingvar Brånemark i Göteborg. Patentet på tandimplantatet kom redan under mitten av 1960-talet. Redan under 1950-talet upptäckte han något som skulle komma att revolutionera tandvården. Han upptäckte nämligen att titan togs emot av människokroppen och kunde växa fast i mänsklig vävnad. Integrationen fick namnet osseointegration. Upptäckten att titan kunde fästa i tandköttet, möjliggjorde att man lyckades fästa en konstgjord tand i tandköttet, vilket gjorde att tanden kunde sitta livet ut, och såg mer naturlig ut och underlättade för patienter som slapp lösa proteser och fick en högre livskvalitet. 

Vi ser en klar utveckling av tandproteser

Överhuvudtaget har det hänt mycket på området när det kommer till tänder och ersättningar till förlorade tänder. Vi människor lever ju längre och i och med att åldern hela tiden höjs, kommer vi att behöva tänder, eftersom vi blir äldre och säkerligen kommer att förlora tänderna under livets gång. Att då kunna ersätta tänder med ett bra alternativ underlättar för så många människor och höjer deras livskvalitet. Visserligen finns det andra alternativ för dem som har förlorat en eller flera tänder, så som tandbroar och lösa proteser (löständer). Problemet är bara det att både tandborarna, tandkronor och löständer är ju just det – lösa i bemärkelsen att de inte riktigt sitter fast, såsom tandimplantaten. Har man en sådan, slipper man oroa sig över att inte tugga på hårda saker och förlora dem, eller att de på annat sätt ska lossna eller skadas. Ett tandimplantat är det närmaste man kommer till en tand. Den sitter fast och håller livet ut. Ett tandimplantat förstärker de andra tänderna i munnen. De närliggande tänderna blir stabilare med tandimplantat.

Alla bör gå till tandläkare regelbundet

Oavsett om man behöver tandimplantat, tandbroar, - kronor eller något annat som rör lösa tänder, bör man gå till en tandläkare med jämna mellanrum. Det är det bästa sättet att se till att du har en bra munvård och tänder som håller sig längre och friskare. Har du svårt attt hinna gå till en tandläkare kan det vara en bra idé att välja en som arbetar nära dig. Bor du i Stockholmsområdet är det bara att googla tandimplantat Solna, om det är så att du funderar på tandimplantat och bor i Solna. Annars googlar du tandläkare plus orten där du bor, så får du tag i en tandläkare som arbetar nära dig. Fortsätt läsa här om en tandläkarmottagning som arbetar med tandimplantat i Solna: https://www.tandimplantatsolna.se.

15 Mar 2018