Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

Tandvård

Att besöka en tandhygienist med jämna mellanrum är det säkraste sättet att förebygga behovet av större insatser av en tandläkare.

En bra munhygien är den första försvarslinjen mot karies och tandlossning. Det mest grundläggande målet med en god munhygien är att ta bort plack eller bakteriebeläggningar från tandytorna. Med hjälp av regelbunden skötsel hålls mängden plack på en låg nivå.

Det är också bra att göra rent mellan tänderna varje dag och naturligtvis att borsta tänderna ett par gånger om dagen. Dina kostvanor har också betydelse eftersom det påverkar salivsammansättningen och bakteriefloran.

Alla de här åtgärderna hjälper till att hålla tandstenen borta och förebygger karies, tandlossning och inflammerat tandkött. Har du även tillgång till en duktig tandhygienist och en kompetent är dina tänder i trygga händer.

Laserbehandling

Att behandla tänderna med laser är en av de mest moderna och effektiva metoderna, både för estetiska behandlingar och behandling av tandsjukdomar. Lasertekniken innebär att man många gånger kan undvika smärta eftersom man undviker vibrationer i behandlingen.

Dessutom undviker man vid laserbehandling att påverka vävnad i munnen som inte behöver behandlas, till skillnad mot vanlig tandvård som påverkar intilliggande vävnad. Det som inte kan tas bort med laser är metall som amalgam.

Tack vare lasern går det går det många gånger att operera utan bedövningssprutor – ofta räcker det med salva. Ett annat plus är att läkningen efter tandläkarens behandling tar betydligt kortare tid. Man undviker traditionella besvär som smärta och svullnad efter operation.

Moderna tandläkare håller sig kontinuerligt uppdaterad med det senaste inom tandbehandlingar med laser, då det är en vetenskap som utvecklas konstant. Man hittar regelbundet nya användningsområden för laser inom tandvården.

Protetik

Får man inte behålla sina egna tänder går det att få fullt funktionella nya tänder idag. Det finns fasta såväl som avtagbara proteser som fyller olika funktioner.

Fasta proteser som en krona cementeras fast på en tand eller omgivande tänder i anslutning till ett hålrum, medan avtagbara proteser fästs med klamrar i de tänder som finns kvar i käken.

Välj en tandläkare som är specialist på protetik nästa gång det är dags för en behandling.

Tandbleking

Vi rekommenderar två olika metoder för tandblekning – hemblekning med skenor eller tandblekning med laser. De här metoderna har vi kommit fram till under årens lopp och efter att ha testat de flesta alternativ som förekommer på marknaden.

Viktigt i sammanhanget är att blekningen är effektiv men samtidigt skonsam. Självklart är det också en förutsättning att tandvårdspersonalen är kompetent och erfaren.