Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

Vårdinstanser utmed Drottninggatan

Drottninggatan i Stockholm är den gata som överlägset flest går på varje dag. Det är stadens största shoppinggata och speglar den puls som citykärnan levererar. Här finns inte bara ett stort antal butiker utan även en hel del tjänsteföretag och samhällsnyttiga instanser. Handlar det inte om direkt akutvård kan de flesta även få vård i närheten av Drottninggatan.

Det finns ett par hälsocentraler och vårdcentraler att välja mellan. Bara inom en radie av 50 meter från Hötorgets tunnelbanestation finns exempelvis CityAkuten och Hötorgets Vårdcentral. Ett tiotal meter längre bort finns City Hälsocentral. Skillnaden är inte speciellt stor mellan dessa hälsocentraler även om det finns detaljer som skiljer dem åt. En del har även specialiserat sig på vaccinationer och resemedicin vilket inte alla har.

Finns istället behov av tandvård är även utbudet stort. Enligt Google Maps finns det tre tandläkare som har adress Drottninggatan. Men det finns betydligt fler att välja på. Många ligger nämligen på tvärgator mot Drottningsgatan så som Kungsgatan eller Bryggargatan. De som kan tänka sig gå maximalt 100 meter från huvudstråket kommer hitta minst 3-4 ytterligare tandläkare eller tandkliniker. Även här varierar utbudet något. De flesta ger möjligheten att boka tid via telefon, mail eller internet. Andra har mer specialistinriktning och har därmed inte samma öppna bokningsmöjlighet.

Människor i behov av att prata, exempelvis efter en traumatisk händelse, behöver istället kurator, psykolog eller beteendevetare. Här är utbudet inte lika stort som gällande tandläkare och hälsocentraler men en av de större aktörerna ligger på Luntmakargatan. Från Drottninggatan är det ca 100 meter dit via Kammakargatan.

Är det sjukdom eller personskada är det nästan alltid hälsocentralen eller tandläkaren som ska uppsökas. Men vårdbehov kan även uppstå på andra nivåer. Ett exempel är sjukgymnastik. Många går till sjukgymnaster för att få förebyggande råd för att därmed minska risken för långvariga problem. Andra får remiss dit efter att ha besökt en hälsocentral. Sjukgymnastens roll är att rehabilitera och förebygga skador. Därmed innebär ett besök ofta ett träningsschema som ska efterföljas innan kommande besök. Många sjukgymnaster hittas i vårdinrättningar som erbjuder ett brett utbud av hjälp. Det kan exempelvis vara att sjukgymnaster, naprapater och massörer hittas under samma tak.

För vissa är massage en behaglig stund av avkoppling. För andra är det ett nödvändigt ont i en rehabilitering. På Drottninggatan finns flera massörer som kan bokas oavsett behov. Har man däremot en idrottsskada kan det vara en fördel att anlita en massör som är specialist på detta område samt har kontakter med andra vårdinrättningar som har kunskap om detta.

Läs mer om kompetent tandvård i trygg miljö här.

17 Nov 2017