Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

Svensk tandvård

Svensk tandvård håller världsklass och billig tack vara subventionering, jämfört med många andra länder. I många länder måste man ha privat försäkring för att ha råd med tandläkare.

I Sverige är tandvården är avgiftsfri för barn och ungdomar till och med det år man fyller 21 år. Det är fri prissättning som gäller inom den svenska tandvården. I folktandvården är det politikerna som beslutar priserna i landsting, privata tandläkare bestämmer priserna själva.

Nästan alla aktörer, så väl privata som statliga, har avtal med Försäkringskassan som kan stå för en del kostnaden genom statligt tandvårdsstöd. Detta tandvårdsstöd består av ett högkostnadsskydd för alla över 22 år som är bosatta i Sverige.

Tandvårdslagen

Svensk tandvård regleras i tandvårdslagen och kontrolleras noga. Alla tandläkarmottagningar måste uppfylla ett antal krav för att godkännas. Medborgarna ska även ha rätt till tandvård i närområdet.

Vården ska vara av hög kvalitet och lägga stor vikt på förebyggande åtgärder för god tandhälsa. Patientens behov av trygghet i vård och behandling ska säkerställas. 

Hur blir man tandläkare?

Det krävs en omfattande yrkesexamen och yrke och yrkeslegitimation för få arbeta som tandläkare. En tandläkare ska även kunna behandla och diagnostisera skador och sjukdomar i munnen.

I Sverige får även tandläkare skriva ut läkemedel, exempelvis antibiotika, smärtstillande, lugnande, antiinflammatoriska eller antimykotika. Även muskulaturen i käken och och käklederna ska kunna behandlas.

Den svenska tandvårdsmarknaden omsätter 25 miljarder kronor per år. Det finns ungefär 900 mottagningar i landet och finns i alla landsting. Omkring 60 procent är idag privata mot 40 procent kommunala. 

När du behöver hjälp med tänderna

Våra tänder slits mycket varje dag. Allt vi stoppar i oss påveckar vår tandhälsa. Den svenska tandhälsan är ändå generellt mycket god. Drygt 4 miljoner svenskar går varje år till tandläkaren. Vi har genom utbildning och informationskampanjer lärt oss vikten av tandborstning sedan barnsben. Och vem minns inte flourtanten i skolan?

Det är viktigt att man undersöker sina tänder med jämna mellanrum oavsett man har problem eller inte. Man kommer långt med noggrann tandborstning och förebyggande åtgärder hos tandläkaren. Och när man får problem med blödande eller inflammerat tandkött ska man boka tid hos tandläkare omgående. Samma gäller självfallet även tandvärk, vilket kan vara tecken på karies och hål i tänderna eller en bråkande visdomstand.

Det värsta man kan göra är att inte ta varningstecken på allvar. Det mesta kan behandlas relativt enkelt, bara man gör det i tid. 

 

 

2 Feb 2019