Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

Sköt dina tänder på ett bättre sätt

Om man skulle ställa sig utanför  en tandläkarmottagning och ställa en fråga till varje patient som kom ut genom dörren kring vad som var värst med besöket så skulle svaret vara fördelat enligt följande: hälften skulle säga att smärtan var det värsta; att det helt enkelt gjorde ont och att det var en ytterst oangenäm upplevelse att vara så exponerad och där ljud från borrmaskiner, från sugmaskiner och annat levde om under hela behandlingen. Den andra hälften skulle svara att kostnaden var det värsta – att en tandläkare och ett besök hos en sådan helt enkelt kom med en stor utgift.

Båda svar är på sina sätt korrekt. Det kan de facto göra ont att gå till en tandläkare och det kan vara extremt obehagligt att ligga på en brits medan  denna utför sitt jobb. Likväl så kan det även komma att kosta mycket pengar. Även om det råder fri prissättning i branschen – en tandläkare kan ta mindre betalt än vad en konkurrent gör – så kostar det pengar.

Gemensamt dock och som en uppmaning: du kan bespara dig den värsta smärtan och du kan spara pengar genom att sköta dina tänder på ett bättre sätt. Det är där själva problemet ofta ligger. Vi har en förmåga att fuska med den dagliga skötseln och vi får som en följd av detta större problem som i slutändan kostar oss mer pengar. En nyckel i detta som är väldigt bortglömd är att man inte besöker sin tandläkare enligt de rekommendationer som finns.

Besök en tandläkare två gånger/år

Åtminstone två gånger per år bör man boka in ett besök och man ska se detta som en enkel väg att förebygga, ligga steget före och som en ren investering. Kort och gott; du besöker en tandläkare två gånger per år – till en kostnad av kanske 900 kronor – och där denne korrigerar de eventuella problem diu har; ja, då kommer du att tjäna jämfört om du ställer in besöken och till slut tvingas till exempelvis en rotfyllning för mellan 3-5000 kronor. Enkel och logisk matematik som man måste ha i beräkningen gällande en tandläkare och priset för en sådan.

Ett uteblivet besök kommer att föra med sig högre smärta och en högre kostnad, så enkelt är det. Utöver att inte ställa in sina besök så gäller det vanliga då vi talar om tandskötsel och god munhygien: borsta tänder två gånger – minst – dagligen, använd tandtråd regelbundet och efter varje måltid och skölj med munnen med ett munvatten innehållande mycket fluor.

9 Sep 2016