Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

Så kan du bleka dina tänder

Det är ju sås nyggt med människor som ahr snygga tänder, eller hur? Det är lite fascinerande vad vi är fästa vid tänder och utseende. Vita tänder, till exempel signalerar väl att detta är en person som har en bra hälsa, som är frisk och ungdomlig. Bruna och svarta tänder, signalerar väl att den personen som har det, är både gammal och sjuk. Och i vår kultur beundrar vi och dras till sköneht, hälsa och ungdomlighet. Vilken tur att vi kan fejka det som inte är som det är, utan kan belka de tänder som annars kanske skulle vara bruna och svarta av både kaffe, te, nikotin och utsllitna år av tuggande.

Om du ber din tandläkare att bleka dina tänder, kan du vara säker på att resultatet blir säkert och bra för din del. En tandläkare vet hur man ska vara försiktig med de starka blekningsmedel som man använder för att bleka tänderna. Hon, eller han, undersöker tänderna noga också så att de inte skadas av det starka blekmedlet som används till att bleka tänderna.

Undersökning

Först får du alltså en undersökning av tänderna så att du inte har några hål i tänderna som kan skadas av blekmedölet.

Förberedelse

Sedan lägger tandläkaren en skena som håller borta läpparna, så att inte de skadas när tänderna penslas av blekmedlet.

Pensling av tänderna

När allt är förberettt, penslar tandläkaren på blekmedel på tänderna. Du sitter så en stund, tills det är klart. Sedan får su skölja munnen innan du går iväg och gör det du ska för resten av dagen.

Sedan återvänder du till ditt

Det gör inte ont. Du behöver inte vara sjukskriven. Däremot bör du inte dricka te eller kaffe den dagen, så att blekmedlet får chans att bleka tänderna i fred utan drycker som kan färga tänderna.

Sedan lär du ha väldigt vita tänder

Till en början kan dina vita tänder väcka uppmärksamhet, men det brukar lägga sig efter någon vecka. Då är de inte längre lika uppseendeväckande vita längre. Du har bara snygga, vita tänder och kan leva som vanligt. Vill du sedan ha fortsatt vita tänder, kan du bleka dem med jämna mellanrum, kanske en gång om året, när du märker att de börjar mörkna på nytt. En annan sak som kan vara bra för tänderna är att avstå från nikotin, eftersom det är bland det sämsta när det kommer till färgning av tänderna. På samma sätt är det med kaffe och te, samt karies, det vill säga sötsaker. Här kan du läsa mer.

25 Nov 2018