Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

När du behöver en tandläkare

Man kan på olika sätt sköta om sina tänder för en god munhälsa. Tandborstning, tandtråd, flourskölj och att inte småäta för mycket är bra sätt. Men vid tandvärk och akuta skador behöver man alltid uppsöka en tandläkarmottagning.

Dessutom behöver man med jämna mellanrum göra kontroller även om man inte upplever några problem. Det kan ändå finnas tandsten som man inte känner av, oftast finns dessa mellan tänderna. Även tandköttet behöver kontrolleras för att se att det inte är inflammerat elelr infekterat.

Kontrollera tänderna hos tandläkare

Vid en kontroll får man göra en allmän hälsoenkät för att se allmäntillståndet. Detta för att tandläkaren ska få en överblick om patientens hälsa inför behandlingar och kunna räkna ut riskerna för att kunna veta hur ofta man behöver träffa tandläkaren. Eventuella allergier måste också tas i beaktning.

Tandsten och mindre kariesangrepp behöver man inte känna av. Vid en återkommande kontroll kontrolleras hela munnen och eventuella åtgärder görs. Man röntgar tänderna för att hitta eventuella problem. Efter detta undersöks även alla tänder och tandköttet för hand.

Om man hittar fel och brister som behövs åtgärdas får man alltid ett kostnadsförslag att ta ställning till innan arbetet påbörjas. Vid större behandlingar kan man få hjälp med lån eller avbetalning via tandläkaren.

Tändernas status

Gör man kontinuerliga kontroller av sina tänder så vet man munnens status och det minskar risken för framtida problem. Det är också en ekonomisk vinning eftersom det förbygger större och dyrare problem framöver.

Det går numera att teckna en förmånlig tandförsäkring hos många tandläkare som baseras på din egen munhälsa och risknivå. Utifrån detta får man en personlig månadsavgift. Det kan vara väldigt tryggt ha en försäkring som ger gratis vård vid behov.

Förebygg problem

Desto snabbare tandproblem upptäcks, desto lättare är det att behandla dessa. Var noga med tandvården så slipper du många problem. Men det är också ärftliga faktorer som spelar in samt vissa allergier med mera. 

Tandborstning är ett måste för god tandhälsa. Men det finns massor med olika tandborstar och märken. Vilken ska jag välja. Det är mycket beroende på vilka tänder och behov man har. Vissa människor vill ha mjukare borstar medan andra föredrar hårdare. Det är dock viktigt att man inte börsta fär hårt, då detta kan skada tandköttet. Man ska bort i små cirkelrörelser för bästa resultat. Eltandborstar är ett bra alternativ just för att dessa produkter arbetar med dessa rörelser. Tandkrämen ska innehålla flour för att vara effektiv. 

5 May 2019