Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

Lev som vanligt trots tandlossning

Att behålla sina tänder genom hela livet är något som de flesta av oss tar för givet och som också är något som många har lyckan att göra. För andra så är detta dock något som inte sker och där man av någon anledning tappar några av sina tänder. Ett dråpslag givetvis och oavsett om anledningen till detta är ålderdom, misskötsel, medicinering, sjukdom eller en olycka så innebär det en förändring i vardagen och detta både sett till funktionalitet och sett till det rent estetiska.

Att tappa tänder påverkar nämligen hela vardagen och det är bara att se till vilka funktioner dessa fyller frö att förstå varför. Man tuggar med tänderna, man använder dessa i sitt leende och de fyller en oerhörd funktion i hela matsmältningsapparaten; något som definitivt påverkas av tandlossning. Ser man till det rent estetiska så brukar käkbenet dra ihop sig som en direkt följd av tappade tänder och det ser, helt enkelt och tyvärr, inte så bra ut.

Dock – och här kommer det glädjande och det positiva i vår text: tandlossning idag ger dig bättre förutsättningar än vad som för var fallet och detta då behandlingarna och metoderna för att korrigera sådan blivit betydligt bättre. Förr så var lösningen på tandlossning nästan utan undantag löständer och denna lösning lämnade mycket att önska då den sällan föll väl ut. Idag dock så finns det andra metoder som en tandläkare kan erbjuda och vi kan illustrera en sådan genom ett konkret exempel där vi säger att du slagit ut tre tänder under en innebandymatch med dina arbetskamrater.

Lösningen som din tandläkare har? Tandimplantat i form av en brygga. Här kommer man – förutsatt att ditt käkben är friskt i övrigt – att operera in titanskruvar i käken och du kommer att se att dessa så småningom växer fast, tas emot av kroppen och att tänderna – lämpligen av porslin – som fästs i dessa kommer att se exakt ut som dina egna och ordinarie. Här kan du läsa mer om hur ett sådan ingrepp går till.

En tandläkare erbjuder tandimplantat

Att din tandläkare numera kan erbjuda en sådan lösning ger dig större och bättre möjligheter att leva precis som vanligt och där ingen ser någon skillnad. För; det är ytterligare en fördel med tandproteser – inom något år så kommer ingen utomstående ens att kunna ana att det leende du bjuder på inte är ”äkta” utan där vissa delar är gjorda av porslin.

Kort sagt; en tandläkare idag och metoderna som finns tillgängliga ger alla en bättre chans att leva precis som vanligt. Har man rätt förutsättningar – ett friskt käkben och är exempelvis rökfri – så kan ett tandimplantat vara det ingrepp som räddar- och som ger personer med tandlossning en möjlighet att leva livet fullt ut; precis som vanligt.

16 Dec 2016