Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

Läsk är inte bra för tänderna

Sötsaker är förrädiskt för dina tänder, men inte alltid lätt att hålla sig från. Din tandläkare märker snabbt av dina sockervanor och är också den som kan hjälpa dig när det gått för långt.

Malmö är på många sätt känt för sin otroligt goda och unikt billiga kebab och falafel. Det är inte ovanligt att på lunchen stanna till vid ett falafelhak och ta sin lunch där. Ofta sköljer du kanske också ned falafelrullen med en läsk. Det är där det förrädiska uppstår. I läsken finns socker och kolsyra som fräter på tänderna. Är du inte försiktig kan dina tänder förstöras till den grad att det blir ett extra långt besök hos tandläkaren nästa gång. Varje gång du är på det där årliga rutinbesöket hos din tandläkare i Malmö får du frågan om hur mycket godis du äter, om du röker och snusar och om du dricker läsk. Vad ska du då säga till ditt försvar?

Snabbt avslöjad

Det finns ingen anledning till att försöka dölja någonting. Tandläkaren tar en titt på dina tänder och avslöjar dina försök till lögner på en gång. Paradoxen är dock att det är din tandläkare som har makten att lösa problemen åt dig när du druckit så mycket sockerläsk att det fått konsekvenser för tänderna. Samtidigt så kommer tandläkaren garanterat att beordra dig att borsta noggrannare, skölja med fluor och göra rent mellan tänderna extra noga om du ska fortsätta med läsken. Det kanske får bli en vatten till nästa falafel istället.

18 Apr 2021