Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

Ett fint leende utan smärta

Ingen kan åstadkomma sitt vackraste leende när man har ont. Ett vackert leende är ett leende hos en nöjd och lycklig människa. Smärta och lycka rimmar illa. Ett äkta leende är värt mycket.

Det finns inte lika många anledningar till tandreglering som det finns människor. Däremot finns det flera olika problem som leder till att man behöver göra något åt bettfel. Ett bettfel innebär att tänder hos en person inte sitter riktigt som naturen ursprungligen tänkt. Det kan handla om snedvuxna tänder eller tänder som fattas. Det kan också vara så att en skada eller annat gör att tänderna inte fungerar bra.

Skador kan vara förvärvade eller ha uppkommit genom sjukdom eller på annat sätt. I dessa fall behöver skadorna åtgärdas först och därefter kan man korrigera tändernas utseende. En felaktig tandställning kan åstadkomma mycket smärta. Man kan kanske inte tugga på rätt sätt. Felställningen kan leda till värk, i käke eller i mun eller i hela huvudet. Många tycker också att deras felaktiga bett är estetiskt fel.

Hur fungerar en tandkorrigering?

En sak är säker - en modern tandkorrigering har inget att göra med hur sådana utfördes förr! Åtskilliga vuxna minns med vånda hur vassa och hårda stålställningar skulle bäras dygnet runt och kanske i flera års tid. Det framkallade smärta och upplevdes som både besvärande och fult. Det gjorde ont.

Idag finns Invisalign och det är något helt annat. Nu tillverkas tandställningen i helgjuten genomskinlig plast helt individuellt anpassad efter ditt bett. Efter att ditt bett röntgats tillverkas ställningen med dator. Du får med dig hem en ställning som inte syns och som är anpassad efter ditt tandkött. Vid måltider kan den bara tas ut och läggas i sin lilla dosa.

En enkel och smärtfri väg till ditt bästa leende

Invisalign bygger på att du byter tandställning var 6-8:de vecka. Bit för bit regleras bettet i rätt riktning tills du en dag står där med tandraden helt korrigerad. Smärta uteblir. Du kommer inte att få matrester i ställningen eftersom du kan ta ut den vid måltiderna. Inte heller tandborstning blir något problem. Omärkligt flyttas ditt bett en liten bit i rätt riktning varje dag.

När själva korrigeringen är klar kommer du att få en så kallad retainer. Syftet med den är att tändernas nya form ska bibehållas. Därefter är du färdigbehandlad och har allt gått som det ska kan du både le och slippa alla bettrelaterade problem fortsättningsvis. Läs mer om Invisalign på denna hemsida: invisalignstockholm.net

14 Oct 2020