Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

Ett besök hos en tandläkare sparar pengar

Att det finns en viss skepsis kring kostnaden för en tandläkare över hela Sverige beror mycket på att folk redan från början agerat fel. Om vi sätter detta i ett litet exempel så kan vi säga att det handlar om en person i Solna som varje år besöker sin tandläkare och där hand dels får en undersökning och dels får de nödvändiga åtgärder som krävs – putsning, borttagning av plack och lagning av eventuella hål - och att allt detta kostar honom 1200 kronor. Utslaget på ett år så handlar det alltså om en summa på 100 konor i månaden och där har vi inte räknat med hans tandvårdsbidrag heller. Är denne man i Solna under 30 år så kommer nämligen hans tandläkare att dra av 300 kronor på räkningen. Är han över 30 år så kommer istället 150 kronor att dras av.

Kan man då kalla en summa om mindre än 100 kronor för dyrt? Ja, allting är relativt förvisso – men för en vanlig inkomsttagare så handlar det inte om någon större utgift utan snarare om att kanske hoppa över en lunch ute på stan under en veckodag. En liten uppoffring för friska tänder.

Förebygg problem till ett lägre pris

Vi fortsätter exemplet och säger att denne man i Solna de facto anser att det är för dyrt och att han avstår från att besöka sin tandläkare under först ett, sedan två, tre och fyra års tid och han gör ett besök först under det femte året.

Vad tror vi händer här? Jo, följande: anledningen till att han nu plötsligt väljer att besöka en tandläkare i Solna är att han plötsligt fått en sådan akut tandvärk att han måste få behandling. En behandling som i slutändan kommer att kosta honom närmare 10.000 kronor och där har vi räknat in både det tandvårdsbidrag vi ovan nämnde samt även det högkostnadsskydd som går att använda.

Här kan man också direkt se det kontraproduktiva i att avstå från att besöka en tandläkare – man kanske tjänar en hundring i månaden på det till en början; men sett över tid så har man – precis som mannen i Solna – gjort en rejäl förlust.

Det besök man årligen bör göra hos en tandläkare sker för att förebygga och för att hindra de stora, kostsamma problemen för att slå rot i munnen och i tänderna.

26 Jul 2017