Tandläkare Höör

Blogg om tänder & tandvård

Akutvård för dina tänder

Om du får plötsligt väldigt ont eller är med om en olycka där dina tänder blir skadade, vänta inte, sök akuttandvård direkt. Tänderna är viktiga och att ha ont i dem är väldigt smärtsamt.

Hur väl tar du hand om dina tänder? Går du iväg direkt då du känner att ett hål börjar skapas eller att du börjar få en irritation i tandköttet? Många väntar alldeles för länge när det kommer till deras tänder, och till sist finns det inget val mer än att akut söka tandvård för att få problemen åtgärdade.

När behövs det?

Akuttandvård behövs, precis som det låter, när det är akut. Det kan blir akut för man har ett hål som plötsligt gör väldigt ont, eller att man får en inflammation i tandköttet som inte går att vänta med tills den vanliga tandläkaren har tid för ett besök. Men det behövs även om du är med om någon form av olycka där tänderna tar stryk. Det är otroligt viktigt att se över sina tänder, liksom resten av kroppen. Det finns olika kliniker som har akuttandvård, och detta är telefonnummer du bör kolla upp sedan tidigare och gärna ha nedskrivet i plånboken eller mobilen. Skulle något hända får du då snabbt tag i en klinik som kan hjälpa dig. En klinik för akuttandvård arbetar på provisoriskt vis, kan man säga. Om du behöver laga en tand gör de en provisorisk lagning. Det innebär att du ändå får uppsöka tandläkare senare. De kan utföra det mesta gällande tänderna. Tanken är att när du går därifrån ska bekymret vara löst tills du kommer till din vanliga tandläkare.

Vem ska man välja?

Det kan vara svårt när det kommer till tandvård. Man vill gärna känna sig trygg med den man träffar. Många lider även av tandläkarskräck, vilket kan vara svårt att underlätta när man får akuttid. Men de flesta tandläkare tar väldigt stor hänsyn till det. Ska du in på en akuttid kan du redan vid första kontakten nämna det. Har du extrem tandläkarskräck kan du redan innan du behöver gå till akuttandläkare ringa och prata med de olika för att se vem som är mest förstående och vem du känner dig mest bekväm med. Det är kostsamt att gå till tandläkaren, dock är detta något man inte ska välja bort. Alla tandläkare tar olika priser, och dessa brukar man finna på hemsidan, i annat fall får man ringa och fråga.

24 Nov 2020